Powiem zupełnie serio, to jeden z moich ulubionych tematów I często o tym opowiadam. Którą kuchenkę MSR preferuję i dlaczego? Odpowiedź nie jest prosta. Wybór kuchenki zależy od tego, dokąd się wybieram i jakie są moje plany. Za chwilę przejdę do tematu.

Ale najpierw wyjaśnienie – topię śnieg i gotuję wodę. Nie zabieram na wyprawy żywności, która nie jest zamrożona lub odwodniona. Chociaż pizza i świeży chleb może wchodzić w skład wyprawowego menu, to jestem dość pragmatyczny, jeżeli chodzi o moje posiłki, gdy priorytetowymi sprawami są czas i jedzenie. Niezależnie od wszystkiego, mam do dyspozycji spory wybór różnego rodzaju kuchenek.

Oczywiście, zanim skrytykujecie moje kulinarne gusta, muszę wyjaśnić, że w przeszłości gotowałem różne rodzaje jedzenia na różnych kuchenkach, niech więc nikogo nie zwiedzie moje sztywne stanowisko w tej sprawie. Postaram się sprawiedliwie utrafić w gust każdego turystycznego smakosza.

kuchenka turystyczna whisperlite
Fot. OnLocationCo

Kuchenka Turystyczna Whisperlite International

To mój zdecydowany faworyt wśród kuchenek turystycznych. Zabieram ją na wyprawy samochodowe i piesze, w większości przypadków również na ekspedycje do Antarktyki. Jest to sprzęt niezawodny, łatwy do naprawy w warunkach polowych i zbliżony wydajnością cieplną do kuchenki XGK EX. Jest to naprawdę znakomity przykład nowoczesnego sprzętu outdoorowego, przy czym, paradoksalnie, w ciągu 30 lat konstrukcja podlegała tylko niewielkim modyfikacjom. Wprowadzone w ciągu lat modyfikacje to stalowe nóżki i iglica „shaker” do szybkiego czyszczenia dyszy, to sprzęt niezawodny, łatwy w użyciu i naprawie.

Lubię model International, bo może on pracować na różnego rodzaju paliwie, co ma szczególne znaczenie podczas podróży do miejsc, gdzie benzyna ekstrakcyjna jest trudno osiągalna. Często zdarza mi się używać sprzętu w warunkach niskich temperatur, i fakt, że kuchenka pracuje wówczas doskonale, w połączeniu z wydajnym palnikiem przystosowanym do różnego rodzaju paliwa, jest niewątpliwie dużą zaletą. Zasadniczo używam kuchenki Whisperlite na dłuższych wyjazdach-dłuższych niż trzydniowe, aby nie obciążać bagażu zapasem kartuszy gazowych, jak również w przypadku gotowania dla większej liczby osób-w grupach większych niż 2-3 osobowe.

Kuchenka zalecana na:

  • ekspedycje,
  • dłuższe trasy piesze lub wspinaczkowe,
  • długie wyprawy wodniackie typu kajak/canoe.

Ostatnio testowana: Antarktyka, lato.

Fot. Kristian Bogner

Kuchenka Turystyczna XGK EX

Uważam, że kuchenka XGK EX jest najlepszą kuchenką ekspedycyjną, jaką kiedykolwiek skonstruowano. Jest nieco lżejsza od kuchenki Whisperlite (głośniej pracuje) ale na podstawie moich doświadczeń można stwierdzić, że wymaga minimalnej ilości czynności obsługowych.

Podczas wyprawy na biegun Północny w 2014 r. używałem jej przez 53 dni, wiele godzin dziennie, bez najmniejszych problemów. W czasie dwudziestu lat wypraw nie miałem lepszego sprzętu niż kuchenka XGK. W przeciwieństwie do kuchenki WhisperLite, pracowała na różnego rodzaju paliwach. Inną sprawą jest również to, że paliwo płynne lepiej sprawdza się podczas długich wypraw w niskich (bardzo niskich) temperaturach.

XGK jest po prostu wyprawowym koniem roboczym. Jeżeli potrzebujesz szybko stopić dużą ilość śniegu w trudnych warunkach, zabierz kuchenkę XGK!

Kuchenka zalecana na:

  • ekspedycje, ekstremalne wyprawy zimowe,
  • biwaki bazowe

Miejsce ostatniego użytku: Zimowy Obóz Treningowy, jez.Winnipeg

zestaw do gotowania - kuchenka MSR Reactor System
Fot. Eric Larsen

Zestaw do gotowania / Kuchenka Reactor

Pamiętam, jak oniemiałem z wrażenia widząc rozwiązania techniczne i pracę prototypu kuchenki Reactor. Do dziś nie wiem do końca, jak ona działa, ale wiem, że jest NIESAMOWITA – to po prostu klasa sama dla siebie. Ciągle zdumiewam się, jak szybko topi śnieg i gotuje wodę.
Paliwo gazowe jest obecnie coraz łatwiej dostępne, ale Reactor jest równie dobrą alternatywą sprzętową. Reasumując, kuchenkę Reactor zabieram na wyprawy górskie, gdy konieczne jest szybkie stopienie śniegu. Zalecam ją również do użytku na dużych wysokościach, gdzie trudno nawet o zwykłe rozpalenie ognia, a podaż tlenu jest niewystarczająca. Kuchenkę Reaktor można polecić jako znakomity sprzęt na letnie górskie wyprawy, zaznaczyć jednak należy, że w najniższych temperaturach lepiej sprawdzają się paliwa płynne.

Kuchenka zalecana na:

  • wspinaczkę i wyprawy górskie,
  • duże wysokości

Miejsce ostatniego użytku: obóz Muir, Mt. Rainier

zestaw do gotowania - kuchenka MSR Windburner
Fot. Joe Haeberle

Zestaw do gotowania / Kuchenka WindBurner

Dwa lata temu odwiedziłem z harcerzami Patagonię. Przez pięć dni lało i zawiewało wiatrem równo po wszystkich. Harcerze nie nazywają tego złą pogodą. Nazywają to po prostu pogodą. Skuleni pod skałą z kuchenką Windburner mogliśmy w ciągu kilku minut przygotować ciepłe picie. Ogólnie można powiedzieć, że WindBurner to wysoko wydajny sprzęt do szybkiego gotowania, podczas gdy paliwo gazowe można zalecić do turystyki popularnej (pieszej, wspinaczki, jednodniowych wypadów), przy przeznaczeniu kuchenki Reactor raczej do turystyki wspinaczkowej. Reactor szybko gotuje i topi śnieg, WindBurner natomiast oferuje ponadto nieco luksusu: wygodną pokrywkę, naczynie mogące zastąpić kubek lub talerz, co w połączeniu z dostępnym obecnie pewnym wyborem naczyń i patelni tworzy z kuchenki WindBurner doskonały zestaw biwakowy. O ile zwykle na wyprawach używam jako paliwa benzyny ekstrakcyjnej, to kuchenka Windburner przekonała mnie nieco do paliwa gazowego. Mała i lekka, szybko stała się moim faworytem.

Kuchenka zalecana na: szybką wspinaczkę, do turystyki pieszej i popularnej, na wyjazdy samochodowe (do np.szybkiego przygotowania porannej kawy)

Miejsce ostatniego użytku: Fruita, Colorado

Palnik turystycznyPocket Rocket
Fot. The Comfort Theory

Palnik Turystyczny Pocket Rocket

Pierwsza kuchenka na paliwo gazowe, której nie można zapomnieć, to według mnie Palnik turystyczny Pocket Rocket. Uwielbiam go za doskonałe połączenie niewielkiego ciężaru z wysoką wydajnością. Palnik jest tak lekki, że znakomicie nadaje się do turystyki indywidualnej, gdzie trzeba minimalizować ciężar.

Natomiast można go również używać – w połączeniu z różnego rodzaju naczyniami, również w małych grupach turystycznych. To znakomita, lekka i funkcjonalna kuchenka, łatwa w użyciu i praktycznie nie wymagająca obsługi.

Kuchenka zalecana do: turystyki z priorytetem do minimalizowania ciężaru bagażu, turystyki popularnej, samochodowej.

Miejsce ostatniego użytku: Indie

Eric Larsen

Aby przejść do sklepu oficjalnego dystrybutora MSR na Polskę i wybrać kuchenkę turystyczną tej firmy, kliknij poniższy przycisk. Jeśli jeszcze nie jesteś przekonany, poniżej znajdziesz również odnośnik do innych opinii na temat tego produktu.