Kuchenki turystyczne – co, jakie, gdzie i kiedy oraz ile

by | Kwi 4, 2014 | Kuchenki Turystyczne, Porady

Co – czyli w czym możemy wybierać

1. Kuchenki gazowe zasilane z kartuszy (kartusz – pojemnik jednorazowego użytku napełniony fabrycznie gazem) typu:

  • E417 – standard „angielski” z zaworem, kuchenka jest nakręcana bezpośrednio na nagwintowaną obudowę zaworu, iglica przebija zawór, można wielokrotnie rozłączać i przyłączać kartusz
  • C 270/470 – standard „francuski”z zaworem, kuchenka jest mocowana do kołnierza – przy dokręcaniu następuje przebicie zaworu kartusza przez iglicę, można wielokrotnie rozłączać i przyłączać kartusz
  • C 206 – standard „francuski” kartusz bezzaworowy, przy załączaniu przebijany przez iglicę i mocowany obejmą, nie można rozłączyć kuchenki od kartusza przed wyczerpaniem gazu

2. Kuchenki gazowe przystosowane do zasilania gazem z dwóch różnych typów kartuszy (C270/470 i E417), istnieją również specjalne przejściówki pozwalające zasilać kuchenki „angielskie” gazem z kartuszy C 206

3. Kuchenki na paliwa płynne (część kuchenek posiada odłączane butelki na paliwo, część natomiast pojemniki zintegrowane): benzyna, nafta, diesel – kuchenka może pracować na wybrany rodzaj paliwa, np. benzynę, będzie to wtedy kuchenka benzynowa lub na kilka rodzajów paliw, będzie to wtedy kuchenka wielopaliwowa

4. kuchenki wielopaliwowe zasilane paliwami płynnymi lub gazem z kartuszy

5. kuchenki zasilane innymi paliwami (spirytus, żele)

Jakie – czyli rodzaj zasilania a parametry kuchenki

Gazowe:

  • lekkie, łatwe w obsłudze, nie brudzą naczyń sadzą,
  • ich sprawność zmniejsza się (czasami radykalnie) w związku ze wzrostem wysokości bezwzględnej (spadek ciśnienia atmosferycznego) i ze spadkiem temperatury,
  • problemy z kartuszami, z ich dostępnością i transportem (nie wolno zabierać kartuszy na pokład samolotu)

Na paliwa płynne:

  • spadek ciśnienia i temperatury ma niewielki wpływ na zmniejszenie ich sprawności, paliwo jest łatwo dostępne,
  • są cięższe i trudniejsze w obsłudze: uruchamianie, konieczność okresowych czyszczeń (usuwanie zatkań w przewodzie paliwowym lub dyszy),
  • brudzą naczynia

Gazowe na różne rodzaje kartuszy:

patrz gazowe + mniejszy problem z awaryjnym zakupem kartuszy

wielopaliwowe z możliwością podłączenia kartusza:

  • są to kuchenki na paliwa płynne przystosowane do zasilania gazem,
  • charakterystyka zależna od rodzaju użytego paliwa,
  • zawsze będzie to kuchenka cięższa.

Jeżeli z reguły jeździmy w określony rejon (np. Syberia, Francja) to rodzaj dostępnego paliwa może determinować nasz wybór.

Gdzie i kiedy – czyli w jakich warunkach kuchenka będzie użytkowana:

  • turystyka w ciepłym okresie roku do wysokości 3 000 m npm
  • turystyka w ciepłym okresie roku do wysokości 6 000 m npm
  • turystyka w warunkach zimowych
  • ekspedycje – w dowolny rejon świata, również na duże wysokości npm i w ekstremalne temperatury

Ile – czyli objętość jednorazowo gotowanej wody:

  • do 1 litra
  • do 2 litrów
  • do 5 litrów

Na podstawie powyższych punktów określamy parametry kuchenki dla nas optymalnej.

BARDZO WAŻNE:

  1. sprawdź jakość instrukcji obsługi – czy jest dla Ciebie czytelna i zrozumiała
  2. producenci podają różne parametry kuchenek (moc, czas gotowania 1l wody, ilość paliwa potrzebną do zagotowania 1l wody); są to dane laboratoryjne czyli uzyskane w pomieszczeniu o temperaturze 20 C przy optymalizowaniu gotowania (materiał, stan i grubość ścianek naczynia, jego wymiary); w terenie nie zawsze uda się osiągnąć podane parametry, ponieważ niekorzystne warunki środowiska (wysokość, temperatura, wiatr, wilgotność powietrza) obniżają sprawność kuchenki
  3. sprawdź, czy jesteś w stanie precyzyjnie operować regulatorem płomienia
  4. sprawdź, czy w zestawie jest pokrowiec lub transportowe pudełko i czy palnik łatwo daje się zapakować
  5. zwróć uwagę czy kuchenka wielopaliwowa posiada zestaw serwisowy
  6. część kuchenek posiada zintegrowane osłony przeciwwietrzne, część ma je na luzem, w sprzedaży dostępne są również osłony w formie parawanów
  7. przy kuchenkach gazowych bywają instalowane piezozapalniki – są to najbardziej zawodne części kuchenek – zawsze miej sprawną zapalniczkę lub suche zapałki
  8. im bardziej skomplikowana jest budowa kuchenki tym więcej elementów może ulec awarii
  9. kupuj w sklepach z najlepszą obsługą – słuchaj rad sprzedawcy, który potrafi doradzić
  10. pamiętaj, że dobrze dobrana kuchenki może służyć wiele lat.

Zobacz testy kuchenek turystycznych:

Strona 1 z 3123

1 Comment

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

SUBSKRYBUJ BLOGA
ABY OTRZYMAĆ DOSTĘP DO TESTÓW I RELACJI