Planując podróż zagraniczną, niezależnie od tego, czy chcesz zwiedzać miasta, czy będzie to trekking wokół Annapurny w Nepalu lub zwiedzanie jego stolicy Katmandu – zawsze miej na uwadze zachowanie odpowiednich środków ostrożności przy korzystaniu z wody pitnej.

W krajach rozwijających się, zarówno wody otwarte, jak i woda miejska narażone są zarówno na skażenia bakteriami i pasożytami, jak również dodatkowo wirusami. Zabranie ze sobą zestawu do uzdatniania wody jest najprostszym sposobem uniknięcia zakażenia, które może być groźne dla zdrowia, nie mówiąc o zniweczeniu naszych planów wyprawowych.

Metodę oczyszczania wody należy dobrać zależnie od rodzaju jej zanieczyszczenia. Oczywiście najlepiej, gdy woda „wyjściowa”, przeznaczona do uzdatniania, jest możliwie czysta. Wiadomo, że czasem trudno o to na wyprawach. Niezależnie od wszystkiego, warto zapoznać się z kilkoma najważniejszymi zasadami pozyskiwania wody pitnej podczas zagranicznych wojaży.

Woda komunalna („czysta” woda wodociągowa)

Miejska woda wodociągowa z kranu lub studni, zwłaszcza w krajach rozwijających się, mimo że pozornie czysta, może być skażona patogenami lub zanieczyszczona. Aby nie ryzykować choroby, warto zabrać ze sobą któryś ze sprawdzonych systemów uzdatniających – chemicznych lub wykorzystujących promienie UV.

Systemy oparte na promieniowaniu UV

Jest to wygodny i szybki (czas działania ok. 90 sek.) system, zawsze przydatny w podróżach zagranicznych. Należy jednak pamiętać, że jest skuteczny tylko w przypadku wody klarownej, pozbawionej zmętnień które blokują promieniowanie UV. Należy również zachować ostrożność, aby nie dopuścić do wtórnego skażenia wody już oczyszczonej, np.przez krople skapujące z pojemnika z brudną wodą.. Również konieczność zabrania kruchych promienników UV i zapasowych baterii może być rzeczą nie praktyczną w krajach, gdzie trudno jest o części zamienne. Alternatywą jest w tym wypadku system oparty na środkach chemicznych.

Systemy chemiczne

Systemy chemiczne są również skuteczną metodą uzdatniania wody. Środki oparte na chlorze, takie jak tabletki MSR Aquatabs, zawierają niewielkie dawki wolnego chloru (rzędu 2,6 ppm), co wystarcza dla wyeliminowania z wody wirusów. Proces oczyszczania przy zastosowaniu środków chemicznych trwa dłużej, niż w przypadku systemów UV (ok. 30 min.), jednak stała obecność środka dezynfekcyjnego w oczyszczonej wodzie czyni ją mniej wrażliwą na wtórne zanieczyszczenie.

Uzdatnianie wody z otwartych zbiorników wodnych

Filtrowanie wody z otwartych zbiorników wodnych, zarówno w terenie jak i na obszarach zamieszkałych, jest w czasie podróży zagranicznych sprawą priorytetową. Często jest to woda mętna i mulista, nie zawsze nadająca się nawet do filtrowania. Również woda wyglądająca na czystą może zawierać zanieczyszczenia i patogeny, a należy pamiętać, że nawet kilka pojedynczych bakterii może być wystarczające dla wywołania choroby.

Chociaż środki chemiczne z dużymi dawkami wolnego chloru mogą być z powodzeniem zastosowane do dezynfekcji wody mętnej lub mulistej ( nie jest to możliwe w przypadku filtrów UV), to osiągnięcie pełnej klarowności wody o dobrej jakości i całkowite wyeliminowanie niebezpieczeństw związanych z piciem wody z niepewnych źródeł możliwe jest tylko w przypadku zastosowania odpowiednich filtrów.

uzdatnianie wody w afryce

Można tu polecić użycie najbardziej popularnego filtra MSR MiniWorks EX Ultrafilter dla doprowadzenia wody do klarowności i wyeliminowania bakterii i pasożytów, z dodatkową dezynfekcją przy pomocy tabletek Aquatabs dla usunięcia wirusów. Innym praktycznym systemem jest zestaw MSR SweetWater Purifier Solution, składający się z filtra SweetWater Microfilter i opartych na bazie chloru tabletek SweetWater Purifier Solution.

Zapobieganie zanieczyszczeniom wody i żywności

Informacje związane ze zdrowiem i bezpieczeństwem podczas uprawiania turystyki poza granicami kraju można znaleźć na stronie agencji Center of Disease Control and Prevention, warto jednak zapamiętać kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa:

  • unikaj potraw, do przygotowania których użyto surowych owoców i warzyw (np.sałaty), mogą być myte w wodzie niewiadomego pochodzenia,
  • unikaj napojów z lodem, do którego produkcji użyto wody mogącej zawierać patogeny, pij tylko wodę butelkowaną lub uzdatnioną,
  • uważaj, aby woda z którą masz kontakt w łazience lub podczas pływania, nie dostawała się do ust i nosa,
  • myj zęby wodą butelkowaną lub uzdatnioną.

Dobrze jest również używać wody uzdatnionej chemicznie do mycia owoców i warzyw, zawarte w niej związki chloru pomogą usunąć bakterie i wirusy – to również jeden ze sposobów poprawiania bezpieczeństwa na wyprawie.

Pamiętaj – czysta woda jest gwarancją zdrowia i udanego wypoczynku.