Jedzenie liofilizowane a wartości odżywcze
Innym problemem, jaki często wiąże się z żywnością liofilizowaną, jest jego wartość odżywcza. Rzadko spoglądamy na informacje, dotyczące kaloryczności poszczególnych dań. A spoglądać zdecydowanie warto. Na wyprawie bowiem i tak schudniemy.
Zatem nasze liofilizaty nie powinny przypominać żywności typu „light”, lecz oprócz niwelowania uczucia głodu oraz walorów smakowych dostarczać organizmowi jak najwięcej kalorii. W tym względzie liofilizaty Mountain House są nie do pokonania.
Przegląd wybranych Liofilizatów
Warzywna Tikka z ryżem (w sosie curry)
To mój ulubiony liofilizat. Przypomina normalne danie przyrządzone w domu: ryż z warzywami. Sos ma bardzo ciekawy aromat. Podobnie jak inne dania liofilizowane Mountain House, liofilizat smakuje jeszcze lepiej, gdy po zalaniu wodą potrzyma się go w zamknięciu 2-3 minuty dłużej niż nakazuje instrukcja.
Warzywa stają się wtedy miękkie i nabierają aromatu. Porcja w zupełności wystarcza aby najadły się nią dwie zmęczone intensywnym wysiłkiem fizycznym osoby. Danie nie wymaga doprawiania, choć odrobina bazylii czy ziół prowansalskich sprawi, że doznania smakowe będą doskonalsze. Zobacz więcej w poradniku.
Makaron w sosie serowym
Delikatne w smaku danie, składające się z makaronu oraz sosu z dwóch rodzajów sera. Bardzo smaczne, choć dla zaspokojenia apetytu dwuosobowego zespołu wspinaczkowego porcje mogą okazać się trochę za małe. Walory smakowe dania z pewnością uwydatni odrobina bazylii. Zobacz więcej na temat tego dania w poradniku podróżników.
Makaron z warzywami śródziemnomorskimi
Gdy otwieramy gotowe danie po napęcznieniu, naszym oczom ukazuje się widok będący pozytywnym zaskoczeniem: prawdziwe oliwki! No bo jak bez oliwek mogłoby się obejść danie kuchni śródziemnomorskiej.
Ten smaczny posiłek o delikatnym smaku składa się z makaronu o kształcie muszelek, warzyw oraz śmietankowo-ziołowego sosu. Warzywa staną się jeszcze miększe i napełnią swym aromatem całe danie jeśli liofilizat po zalaniu potrzyma się zamknięty 2-3 minuty dłużej niż nakazuje to instrukcja.
Dla uzyskania lepszych walorów smakowych danie doprawić można bazylią, a już ideałem, dostępnym raczej tylko w warunkach bazowych, byłoby dodanie odrobiny oliwy z oliwek. Czytaj więcej.
Łosoś z ziemniakami w sosie koperkowym
Zarówno osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa, jak i ci, których organizmy na wysokości źle znoszą dania mięsne, w warunkach wysokogórskich często odczuwają negatywne konsekwencje ubogiej w białko diety. Rozwiązaniem może być dla nich rybne danie liofilizowane Mountain House.
Delikatny w smaku łosoś w połączeniu z ziemniakami, cebulką oraz koperkowo-ziołowym sosem z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Jego walory smakowe udoskonalić można doprawiając danie granulowanym czosnkiem, solą czosnkową czy suszonym koperkiem. Więcej o daniu w naszym poradniku.