Żywność liofilizowana w trakcie górskich wypraw to podstawa. Bez smacznego, ale lekkiego i łatwego w przechowywaniu posiłku trudno się obejść podczas trekkingu. Dlatego miłośników pieszych wędrówek mogła zaniepokoić wiadomość o wycofaniu się Mountain House, jednego z najbardziej rozpoznawalnych producentów liofilizatów, z rynku europejskiego.
Na szczęście zniknięcie Mountain House to tak naprawdę tylko zmiana etykiety. Miejsce firmy z Oregonu zajął w Europie Summit To Eat – doświadczona wytwórnia, przez lata produkująca żywność nie tylko pod swoją marką, ale także jako podwykonawca Mountain House.
Zatem z punktu widzenia amatorów liofilizatów nie zmienia się niemal nic. Zarówno smak, jak i jakość posiłków pozostają na równie wysokim poziomie co te charakteryzujące żywność Mountain House.
Brytyjski producent w swojej ofercie posiada oprócz tradycyjnych dań mięsnych potrawy wegetariańskie, na przykład warzywa chipotle chilli z ryżem, a także bezglutenowe. Bez względu na stosowaną dietę i alergie, każdy miłośnik pieszych wędrówek znajdzie w ofercie Summit To Eat coś dla siebie.
Dokładne informacje o składzie i kaloryczności posiłków pozwalają na precyzyjne zaplanowanie jadłospisu na czas trwania wyprawy, a łatwość przygotowania zapewni głodnemu ciepły posiłek w (niemal) każdych warunkach.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o żywności liofilizowanej, sprawdź testy na naszym blogu. Chociaż ich przedmiotem były produkty spod znaku Mountain House, pochodziły one z europejskich fabryk należących do European Freeze Dry, właściciela marki Summit To Eat, dlatego mimo wycofania się amerykańskiego producenta z Europy, wciąż możesz im zaufać.
Jeśli masz więcej pytań dotyczących żywności liofilizowanej, jej produkcji czy możliwości korzystania, napisz do nas. Z pewnością odpowiemy na każde pytanie.