Dobór posiłków na górskie wyprawy powinien być przemyślany i zaplanowany. Zarówno w czasie wędrówki, jak i podczas wspinaczki znacznie wzrasta zapotrzebowanie na energię i kalorie. Odpowiednio skomponowane i dobrane posiłki pozwalają utrzymać organizm w dobrej kondycji i zapewniają siły do kontynuowania wyprawy. Nikt, komu doskwiera głód, nie jest w stanie docenić nawet najpiękniejszych widoków. Dowiedz się, jakie posiłki najlepiej sprawdzają się w czasie górskich wypraw.

Dobór żywności

Od rodzaju wyprawy i czasu jej trwania, a także pory roku i pogody zależy to, jaki rodzaj żywności możesz ze sobą zabrać. Powinieneś wiedzieć, czy bierzesz udział w kilkudniowej wycieczce, czy jednodniowej wspinaczce wysokogórskiej.

Wyjazdy w góry mogą różnić się specyfiką żywienia dopasowaną do typu aktywności, wysokości i dostępu do „cywilizacji”, czyli sklepów lub schronisk. Jednak pomimo różnic, niektóre zasady są uniwersalne. Przed wyprawą w góry powinieneś poznać swoje zapotrzebowanie kaloryczne.

Każdy z nas ma inne parametry fizjologiczne i metabolizm; również aktywność fizyczna każdego z nas jest inna. Podczas pobytu w górach znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na kalorie, węglowodany, witaminy i minerały.

Wpływ górskiego klimatu na organizm

Podczas pobytu w górach ludzki organizm funkcjonuje inaczej niż na nizinach. Górski klimat wpływa na metabolizm – już sam pobyt powyżej 3000 m n.p.m. powoduje, że wzrasta podstawowa przemiana materii, czyli ilość kalorii potrzebnych do zachowania czynności życiowych. 

Możliwości zaspokojenia potrzeb organizmu w takich warunkach bywają utrudnione. Układ pokarmowy jest niedotleniony, przez co gorzej pracuje (im większa wysokość, tym bardziej można to odczuć). Uciążliwe dolegliwości mogą nasilać się pod wpływem wysiłku fizycznego, który też częściowo upośledza pracę układu pokarmowego. 

Czasami na wysokości powyżej 3000 m n.p.m. można doświadczyć tzw. „anoreksji wysokogórskiej”, której główne objawy to: obniżony apetyt i uczucie sytości już po zjedzeniu mniejszej porcji, a w konsekwencji spadek masy ciała.

Duża dawka energii

Gdy wybierasz się w góry, powinieneś zaopatrzyć się w posiłki, które dostarczają dużo energii. Jedzenie musi być nie tylko odpowiednio zbilansowane i wysoko kaloryczne. Podstawę stosowanej w górach diety stanowią węglowodany (60–70% spożytej w ciągu dnia energii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów). 

Zaopatrz się w węglowodany złożone, ponieważ zapewniają energię na dłużej oraz nie powodują nagłych skoków i spadków poziomu cukru. Wahania stężenia glukozy we krwi mogą pogłębiać uczucie zmęczenia i apatii oraz utrudniać koncentrację. 

Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są: kasze, makarony, chleb pełnoziarnisty, makarony, rośliny strączkowe i owoce. Niezbędnej podczas górskich wypraw energii dostarczają również tłuszcze – zdrowsze dla organizmu są tłuszcze nienasycone, zawarte m.in. w oliwie, olejach roślinnych, rybach i nasionach. Nadmiar tłuszczów w diecie może obciążać układ pokarmowy, dlatego też nie przesadzaj z ich ilością. 

W czasie pobytu w górach nie możesz zrezygnować z białka, czyli głównego materiału budulcowego. Proteiny pomagają w optymalizacji procesów anabolicznych, które sprzyjają odbudowie uszkodzonych mięśni i budowie nowych włókien mięśniowych.

Im lżej, tym lepiej

Noszenie nawet niewielkiego dodatkowego ciężaru ma kluczowe znaczenie dla powodzenia górskiej wędrówki, a zwłaszcza wspinaczki. Ciężki bagaż sprawia, że wyprawa jest znacznie bardziej wyczerpująca i męcząca. Ciężar ekwipunku może decydować o różnicy między trudną a przyjemną wędrówką, czy wspinaczką. 

Wybór odpowiedniego jedzenia pomaga obniżyć wagę bagażu, jaki chcesz zabrać ze sobą w góry i który będziesz musiał nosić na swoich plecach. Z tego względu wybierz posiłki, które niewiele ważą, nie zajmują zbyt dużo miejsca i bez problemu mieszczą się w plecaku. 

Decydując się na szybkie i łatwe w przygotowaniu dania liofilizowane Summit to eat, nie musisz martwić się o dodatkowe wyposażenie (posiłki przygotowuje się do spożycia w opakowaniach, w których się znajdują). Liofilizowane dania to świetny wybór – niewiele ważą i są łatwe do przechowywania (zajmują mało miejsca) oraz maja długa datę ważności (do 7 lat).

Summit to Eat – idealne posiłki na górskie wyprawy

Summit to Eat zapewnia szeroki wybór liofilizowanych posiłków, idealnych na górskie wyprawy, takich jak: śniadania, obiady, desery i przekąski. Firma oferuje również dania dla wegetarian i wegan. W liofilizatach znajdują się wszystkie niezbędne w czasie górskiej wyprawy składniki odżywcze: węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy i minerały. 

Gotowe posiłki Summit to Eat (np. gulasz wołowy z ziemniakami, łosoś z makaronem, cassoulet fasolowy lub płatki owsiane z malinami) poddawane są procesowi liofilizacji, czyli odwadnianiu zamrożonego wcześniej jedzenia. 

W wyniku liofilizacji 90% wody przechodzi w stan gazowy, dzięki czemu zmniejsza się objętość i ciężar dań, co ma duże znaczenie podczas górskich wypraw. Liofilizowane posiłki Summit to Eat nie tracą żadnych właściwości i wartości odżywczych; smakują tak samo, jak świeżo przygotowane dania. 

Co ważne, marka Summit to eat charakteryzuje się specjalnym sposobem przyrządzania potraw. Składniki są gotowane wspólnie, bez dodatków sztucznych barwników czy „ulepszaczy” – mamy zatem „domowy obiadek”, który zostaje poddany liofilizacji (całościowo po ugotowaniu). Efekt? Jedzenie jest dużo smaczniejsze (niektóre liofy powstają w inny sposób – są mieszane poszczególne składniki już zliofilizowane, a połączenie ich w jedna potrawę następuje dopiero w chwili zalania ich wrzątkiem).

Liofilizaty to pełnowartościowe, odpowiednio zbilansowane i odżywcze posiłki. Zapewniają uczucie sytości i dodają energii niezbędnej do kontynuowania wyprawy. Ich przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy dolać wrzątku do opakowania, odczekać kilka minut i gotowe!

Nawodnienie organizmu

Oprócz właściwej diety ważne jest także prawidłowe utrzymywanie nawodnienia organizmu, dlatego powinieneś pić dużo płynów i uwzględniać je w planowaniu posiłków. Wysiłek w czasie wędrówki lub wspinaczki powoduje utratę, razem z potem, wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Powinieneś je uzupełniać, aby utrzymywać organizm w dobrej formie. 

Napoje dla sportowców dostarczają niektórych składników odżywczych i zapobiegają skurczom mięśni. W czasie górskiej wyprawy nie zapominaj o wodzie. W zależności od warunków atmosferycznych i intensywności wysiłku, powinieneś liczyć od 3 do nawet 6 litrów wody na osobę w ciągu jednej doby. Jeśli nie chcesz dźwigać takiego ciężaru, zabierz ze sobą filtr do wody LifeStraw lub Platypus. Możesz wtedy bezpiecznie pić wodę bezpośrednio ze strumienia lub górskiego potoku.

Aby dowiedzieć się więcej o ofercie liofilizowanych dań Summit to Eat, zajrzyj na naszą stronę z posiłkami lub skontaktuj się z nami. Gdy już zakupisz odpowiednią żywność i spakujesz swój bagaż, śmiało możesz ruszać w góry!