Kawa i herbata to napoje, które dla większości z nas są stałym elementem diety. Krąży wokół nich wiele informacji i mitów, czasem całkowicie sprzecznych, a sklepowe półki uginają się pod ciężarem produktów w kolorowych opakowaniach. Jak wybrać te, które są wartościowe i łączą dobrą jakość z rozsądną ceną?

Miłośnicy czarnej herbaty

Herbata to napar przygotowany poprzez zalanie gorącą wodą liści lub pąków rośliny. Jej smak i aromat zależy od gatunku herbaty, warunków, w jakich dojrzewała oraz sposobu późniejszej obróbki. Chociaż do Polski herbata dotarła dopiero w 1664 roku i początkowo gościła tylko u królów i magnatów, jest dziś powszechnie znana. 

Gdybyśmy przeprowadzili wśród Polaków badania na temat spożycia herbaty, z pewnością najbardziej popularne okazałyby się herbaty czarne z Chin i Indii, które różnią się smakiem i aromatem. Najczęściej pijemy herbaty w torebkach (ekspresowe lub liściaste), ponieważ są wygodne w przygotowaniu. Rzadziej wybieramy produkty „sypane”, których parzenie może wydawać się uciążliwe. 

Pływające w kubku namoczone liście nie ułatwiają picia, warto jednak skorzystać z wygodnych zaparzaczy, dzbanków i sitek do herbaty, które niwelują ten problem. Dodatkowo, tak przygotowany napar jest nie tylko bardziej aromatyczny, ale i zdrowszy (z torebek przenikają bowiem niekorzystne dla naszego organizmu cząsteczki mikroplastiku etc.).

Herbata herbacie nie równa

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów herbat, podzielonych ze względu na sposób wytwarzania:

  • Herbata czarna – to jeden z głównych produktów obrotu handlowego na świecie. Pochodzi m.in. z Chin, Sri Lanki, Indii i Wietnamu. Jak powstaje? Zebrane z krzewów herbacianych liście pozostawia się do zwiędnięcia, następnie są one skręcane, poddawane procesowi fermentacji i suszenia oraz sortowane.
  • Herbata zielona – produkowana jest głównie w Chinach i Japonii. Powstaje z liści, które poddano suszeniu zaraz po zerwaniu, aby zatrzymać proces utleniania. Zaparza się ją w niższej temperaturze.
  • Herbata biała, minimalnie przetworzona. Zwiędnięte liście i ich pączki, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, poddawane są tylko suszeniu. To jeden z najdroższych rodzajów herbaty.
  • Herbata żółta jest dziś najrzadziej produkowana. Powstaje podobne do zielonej, ale fermentacja liści przebiega w ciepłym i wilgotnym środowisku.
  • Herbata pu-erh (czerwona) – poddawana jest dodatkowemu procesowi leżakowania i fermentacji. Korzystnie wpływa na trawienie.
  • Herbata ulung (niebieska, turkusowa) – zebrane liście herbaty zostawia się na słońcu, aby zwiędły. Następnie są wytrząsane w specjalnych koszach, by obetrzeć brzegi liści. Procesy powtarza się kilkukrotnie, czasem dodatkowo podpraża się herbatę nad węglem drzewnym.
  • Herbaty aromatyzowane (perfumowane) – tworzy się poprzez dodanie do jednego z rodzajów herbat dodatkowych aromatów. Najczęściej robi się to tuż przed zapakowaniem liści.

Jakość herbaty najczęściej ocenia się, biorąc pod uwagę wygląd liści. Mogą być zachowane w całości, łamane, bardzo rozdrobnione albo zmielone na pył. Lepsze jakościowo są herbaty zawierające całe lub łamane liście. Drobiny i herbaciany pył są stosowane w herbatach ekspresowych, które umożliwiają szybkie zaparzenie naparu, jednak często są to okruchy pozostałe po produkcji herbat liściastych.

Kawa czy ambrozja?

Zdania na temat kawy są mocno podzielone. Dla jednych to napój bogów, dla innych mogłaby nie istnieć, bo drażni ich sam zapach czarnego naparu. Kawowiec pochodzi z Etiopii, gdzie jego owoce wykorzystywano już w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą. Do Polski kawa trafiła na dobre w 1683 roku, jako łup wojenny po bitwie pod Wiedniem.

Jak wytwarza się kawę? Na plantację trafiają sadzonki, które osiągną wysokość 2 metrów, najczęściej dzieje się to w porze deszczowej, co pozwala na dobre zakorzenienie się krzewu. Owoce kawowca przypominają nasze jagody, w środku mają jednak dwa ziarna. Dojrzałe owoce mają czerwony kolor i zrywane są dopiero po 3-4 latach od przesadzenia krzewów. 

Po zakończeniu zbiorów kawa jest przetwarzana na jeden z dwóch sposobów. W pierwszym owoce są rozsypywane do wysuszenia na dużej powierzchni i często mieszane. Taki proces trwa nawet kilka tygodni. W drugim wypadku owoce przepuszcza się przez maszynę, która ma za zadanie oddzielić miąższ owocu od ziaren. Posegregowane pod kątem wielkości nasiona trafiają na 12-48 godzin do zbiorników fermentacyjnych i dopiero później są suszone.

Kolejnym krokiem jest posegregowanie ziaren według wagi i wielkości oraz degustacja i palenie. Ziarna mogą zostać wypalone w kraju pochodzenia lub po eksporcie, w lokalnych palarniach kawy. To jeden z najważniejszych etapów produkcji, w którym ziarna uzyskują kolor, smak i aromat. Następnie kawa trafia do sprzedaży jako ziarnista lub mielona.

Co ciekawe, również kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z ziaren kawowca. Zostają one wypalone w wysokiej temperaturze, zmielone i zaparzone. Z powstałego półproduktu usuwa się wodę (w procesie suszenia rozpyłowego lub liofilizacji). Kawa rozpuszczalna nie jest więc wyłącznie chemią, jednak może powstawać z gorszych jakościowo ziaren.

Czy herbata i kawa są zdrowe?

Herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy, taninę, teaninę oraz witaminy A, B1, B2, C, E oraz K. Może działać pobudzająco, zapobiegać chorobom serca i układu krążenia oraz powstawaniu miażdżycy. Ułatwia oddychanie i powstrzymuje rozwój paradontozy. 

Według badań, codzienne picie gorącej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę. Na bazie zielonej herbaty produkowane są kosmetyki: toniki, kremy nawilżające, żele pod prysznic, szampony i odżywki do włosów.

Nadmierne spożycie herbaty może mieć negatywne skutki, ponieważ napar z liści herbacianych zawiera fluor i glin. U niektórych osób zawarta w herbacie teina może osłabić pamięć, zwiększyć uczucie niepokoju, a nawet uzależnić.

Kawa słynie z dużej zawartości kofeiny, dzięki czemu uznawana jest za napój pobudzający – pomaga pokonać zmęczenie i zwiększa koncentrację. Dodatkowo czarna kawa pobudza przemianę materii, a jej filiżanka ma więcej przeciwutleniaczy niż szklanka świeżego soku! Dzięki nim kawa powstrzymuje proces starzenia się organizmu! Co ciekawe, również kawa znalazła zastosowanie w kosmetyce. 

Bywa używana m.in. jako peeling do ciała oraz płukanka do włosów. Jest też składnikiem wielu kosmetyków. Według badań regularne picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób (cukrzycy, Parkinsona czy Alzhaimera). Z kolei picie nadmiernej ilości kawy może prowadzić do większego zdenerwowania i pobudzenia, a także odwodnienia.

Pić czy nie pić – oto jest pytanie

A zatem: pić herbatę i kawę czy ich unikać? Jak we wszystkich wymiarach życia, tak i w tym zakresie należy zachować umiar. Nie należy spożywać ich zbyt wiele. Niewskazana jest także nagła zmiana nawyków żywieniowych, która może być szokiem dla organizmu. Jeżeli do tej pory piliśmy 10 filiżanek kawy dziennie, nie powinniśmy rezygnować z niej zupełnie (od zaraz lecz stopniowo zmniejszyć jej ilość). 

Zawsze warto wybierać produkty dobre jakościowo, pochodzące z pewnego źródła. Herbaty liściaste będą mieć lepszą jakość niż ekspresowe, również jeśli chodzi o kwestię dodatków, jakie trafiają do herbat aromatyzowanych. Podobnie kawa ziarnista i mielona będzie lepszej jakości niż jej rozpuszczalny odpowiednik.

Herbaty Aromat przygody

Bardzo dobrym składem mogą pochwalić się herbaty i kawy z linii Aromat Przygody. „Owocowy grzaniec” i „Dym z ogniska” to autorskie mieszanki herbaty najwyższej jakości. Zostały przygotowane z liści pochodzących z zaufanych plantacji oraz z ekologicznych dodatków.

Owocowy grzaniec” stanowi połączenie przypraw i owoców. Odnajdziesz w niej smak i aromat rodzynek, skórki pomarańczy, lipy, goździków, pomarańczy, imbiru, hibiskusa, róży i jabłka. To produkt idealny dla osób, które dbają o zdrowie – nie zawiera sztucznych dodatków i substancji słodzących.

Dym z ogniska” to tylko pozornie zwykła, czarna herbata. Wyselekcjonowane liście, z których powstała, więdły i były suszone w dymie z ogniska rozpalonego drewnem sosnowym. W ten sposób uzyskano czerwoną barwę oraz „dymny” smak i aromat, które przypomną chwile spędzane przy ognisku i kominku. Głęboki, ciekawy smak herbaty z pewnością docenią wytrawni znawcy tego napoju.

Kawy Aromat Przygody

Do stworzenia kaw mielonych Aromat Przygody użyto ziaren Arabiki, które wypalono i zmielono w Unii Europejskiej. Ich wyjątkowy smak i zapach przypomni o niesamowitych podróżach. Kawy nadają się do parzenia metodą tradycyjną, w ekspresach automatycznych i kolbowych.

W skład mieszanki kawy mielonej Aromat Przygody wchodzą ziarna kawowca z trzech rejonów Brazylii: z Mogiany, Cerrado i Santos. To połączenie tworzy ciekawy smak, w których smakosze wyczują nutę orzecha laskowego, kakao i mlecznej czekolady.

Kawa mielona Aromat Przygody o smaku miętowo-czekoladowym zapewni niezwykłe doznania smakowe. Została wyprodukowana na bazie ziaren Brazylia Santos. Ziarna kawy pozyskiwane są na sucho, poprzez suszenie w promieniach słońca. Dzięki temu charakteryzuje ją gęsty i słodki profil, który łączy smak kawy z aromatem mięty i czekolady.

Bezkofeinowa kawa mielona Aromat Przygody to idealne rozwiązanie dla kobiet w ciąży, osób z nadciśnieniem i problemami z zasypianiem. Zawarta w tradycyjnej kawie kofeina ma działanie pobudzające, dlatego niektóre osoby muszą wyłączyć ją z diety. Na ratunek miłośnikom tego napoju przybywa kawa bezkofeinowa. Proces dekofeinizacji przeprowadzany jest na zielonych ziarnach, co pozwala na zachowanie ich smaku i aromatu. Dzięki temu smak kawy bezkofeinowej niemal nie różni się smakiem od tradycyjnej, a napar jest o wiele zdrowszy.

Postaw na jakość

Troska o zdrowie swoje i najbliższych ma różne wymiary. Jednym z nich jest odpowiednia dieta, w skład której wchodzą również napoje. Dlatego warto mądrze wybierać również kawę i herbatę. Produkty z linii Aromat przygody to połączenie znakomitego smaku i wysokiej jakości półproduktów, które zapewniają wyjątkowy smak mieszanek.