Co – czyli w czym możemy wybierać:
- kuchenki gazowe zasilane z kartuszy (kartusz – pojemnik jednorazowego użytku napełniony fabrycznie gazem) typu:
- E417 – standard “angielski” z zaworem, kuchenka jest nakręcana bezpośrednio na nagwintowaną obudowę zaworu, iglica przebija zawór, można wielokrotnie rozłączać i przyłączać kartusz
- C 270/470 – standard “francuski”z zaworem, kuchenka jest mocowana do kołnierza – przy dokręcaniu następuje przebicie zaworu kartusza przez iglicę, można wielokrotnie rozłączać i przyłączać kartusz
- C 206 – standard “francuski” kartusz bezzaworowy, przy załączaniu przebijany przez iglicę i mocowany obejmą, nie można rozłączyć kuchenki od kartusza przed wyczerpaniem gazu
- kuchenki gazowe przystosowane do zasilania gazem z dwóch różnych typów kartuszy (C270/470 i E417), istnieją również specjalne przejściówki pozwalające zasilać kuchenki “angielskie” gazem z kartuszy C 206
- kuchenki na paliwa płynne (część kuchenek posiada odłączane butelki na paliwo, część natomiast pojemniki zintegrowane): benzyna, nafta, diesel – kuchenka może pracować na wybrany rodzaj paliwa, np. benzynę, będzie to wtedy kuchenka benzynowa lub na kilka rodzajów paliw, będzie to wtedy kuchenka wielopaliwowa
- kuchenki wielopaliwowe zasilane paliwami płynnymi lub gazem z kartuszy
- kuchenki zasilane innymi paliwami (spirytus, żele)
Jakie – czyli rodzaj zasilania a parametry kuchenki:
- Gazowe:
– lekkie, łatwe w obsłudze, nie brudzą naczyń sadzą,
– ich sprawność zmniejsza się (czasami radykalnie) w związku ze wzrostem wysokości bezwzględnej (spadek ciśnienia atmosferycznego) i ze spadkiem temperatury,
– problemy z kartuszami, z ich dostępnością i transportem (nie wolno zabierać kartuszy na pokład samolotu) - Na paliwa płynne:
– spadek ciśnienia i temperatury ma niewielki wpływ na zmniejszenie ich sprawności, paliwo jest łatwo dostępne,
– są cięższe i trudniejsze w obsłudze: uruchamianie, konieczność okresowych czyszczeń (usuwanie zatkań w przewodzie paliwowym lub dyszy),
– brudzą naczynia - Gazowe na różne rodzaje kartuszy:
– patrz gazowe + mniejszy problem z awaryjnym zakupem kartuszy - Wielopaliwowe z możliwością podłączenia kartusza:
– są to kuchenki na paliwa płynne przystosowane do zasilania gazem,
– charakterystyka zależna od rodzaju użytego paliwa,
– zawsze będzie to kuchenka cięższa.
Jeżeli z reguły jeździmy w określony rejon (np. Syberia, Francja) to rodzaj dostępnego paliwa może determinować nasz wybór.
Gdzie i kiedy – czyli w jakich warunkach kuchenka będzie użytkowana:
- turystyka w ciepłym okresie roku do wysokości 3 000 m npm
- turystyka w ciepłym okresie roku do wysokości 6 000 m npm
- turystyka w warunkach zimowych
- ekspedycje – w dowolny rejon świata, również na duże wysokości npm i w ekstremalne temperatury
Ile – czyli objętość jednorazowo gotowanej wody:
- do 1 litra
- do 2 litrów
- do 5 litrów
Na podstawie powyższych punktów określamy parametry kuchenki dla nas optymalnej.
BARDZO WAŻNE:
- sprawdź jakość instrukcji obsługi – czy jest dla Ciebie czytelna i zrozumiała
- producenci podają różne parametry kuchenek (moc, czas gotowania 1l wody, ilość paliwa potrzebną do zagotowania 1l wody); są to dane laboratoryjne czyli uzyskane w pomieszczeniu o temperaturze 20 C przy optymalizowaniu gotowania (materiał, stan i grubość ścianek naczynia, jego wymiary); w terenie nie zawsze uda się osiągnąć podane parametry, ponieważ niekorzystne warunki środowiska (wysokość, temperatura, wiatr, wilgotność powietrza) obniżają sprawność kuchenki
- sprawdź, czy jesteś w stanie precyzyjnie operować regulatorem płomienia
- sprawdź, czy w zestawie jest pokrowiec lub transportowe pudełko i czy palnik łatwo daje się zapakować
- zwróć uwagę czy kuchenka wielopaliwowa posiada zestaw serwisowy
- część kuchenek posiada zintegrowane osłony przeciwwietrzne, część ma je na luzem, w sprzedaży dostępne są również osłony w formie parawanów
- przy kuchenkach gazowych bywają instalowane piezozapalniki – są to najbardziej zawodne części kuchenek – zawsze miej sprawną zapalniczkę lub suche zapałki
- im bardziej skomplikowana jest budowa kuchenki tym więcej elementów może ulec awarii
- kupuj w sklepach z najlepszą obsługą – słuchaj rad sprzedawcy, który potrafi doradzić
- pamiętaj, że dobrze dobrana kuchenki może służyć wiele lat