Tym razem nasze ścieżki prowadzą w najwyższą część Starej Planiny w Bułgarii. Góry te pod wieloma względami przypominają Tatry Zachodnie, zarówno jeśli chodzi o rzeźbę terenu, jak i wysokość szczytów. Dominują kopulaste szczyty i rozległe granie, przepiękne wysokogórskie łąki, strome ściany skalne, malownicze głębokie kaniony …
10 dni wędrówki górskiej, namiot i jedzenie w plecakach, dlatego zdecydowalismy się by główny posiłek dnia stanowiły liofilizowane dania obiadowe. Wybór padł na markę „Summit to eat” z oferty firmy Paker. Duża porcja waży 170-260 g i daje ponad 1000 kcal – nam wystarczyła jako obiad dla dwóch osób – obficie może nie było, ale też nie głodowaliśmy :). Za to przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe.
Przepis
- od 0,5 do 0,7 litra gorącej wody na opakowanie liofilizatu.
Przygotowanie
Otwieramy torebkę, uważając by nie oderwać części samozaciskowej. Znajdujemy i wyrzucamy pochłaniacz tlenu (mała biała torebeczka).
Mieszamy suchą zawartość dokładnie – dzięki temu woda łatwiej dotrze do wszystkich składników.
Zalewamy gorącą wodą do poziomu wskazanego wewnątrz opakowania : zwykle są trzy linie A, B, C i producent na każdym produkcie wskazuje, do poziomu której należy napełniać.
Następnie dokładnie mieszamy zawartość i zamykamy szczelnie torebkę. Czekamy od 8 (tak zwykle radzi producent) do 12 minut (to nasza sugestia). Po upływie określonego czasu nasze danie jest gotowe do spożycia 🙂
Ewentualnie (choć dania są nieźle przyprawione) można doprawić do smaku, szczególnie warto lekko posolić, reszta to kwestia indywidualnego gustu.
Doświadczenie pokazało nam, że warto wlać nieco więcej wody, ale bez przesady : od 50-100 ml. Odmierzenie dokładnie do kreski daje w końcowym efekcie zwykle bardzo gęste danie – taki trochę kit.
Z kolei dłuższy czas „gotowania” powoduje, że nie znajdziemy w daniu „podsuszonych” składników.
W menu mieliśmy:
- warzywa chipotle chilli z ryżem – wyjątkowo przypadło nam do gustu : bardzo pikantne warzywka w stylu meksykańskim (fasolka czerwona, papryka, kalafior, pomidory) fajnie doprawione, a do tego ryż
- fajita z kurczakiem i ryżem – kolejne danie z kuchni meksykańskiej, tym razem coś dla mięsożerców, pikantne, polecamy
- kurczak smażony z ryżem – kurczak z papryką i fasolką szparagową doprawiony sosem teriyaki to dla odmiany lekko pikantne danie inspirowane kuchnią azjatycką.
- tikka kurczak z ryżem – kurczak w sosie curry to tym razem kuchnia indyjska, ciekawe, pikantne danie dla mięsożerców.
- spaghetti bolognese – polska nazwa jest trochę myląca : w daniu mamy smaczny, lekko pikatny sos bolognese z wołowiną, ale makaron to pyszne świderki. Ze względu na formę makaronu, warto to danie przyrządzać kilka minut dłużej.
- łosoś z makaronem i brokułem – zupełnie odmienna pozycja w tym zestawieniu : delikatny biały sos z kawałeczkami łososia i brokuła z makaronem świderki, pyszne!
- makaron z sosem arabiatta – danie szczególnie ciekawe dla wegan i dla wegetarian, ostry pomidorowy, doprawiony czosnkiem sos arabiatta i makaron świderki to bardzo smakowite połączenie.
Z założenia skreśliliśmy na podstawie doświadczeń z wcześniejszych wyjazdów
- gulasz wołowy z ziemniakami: wydaje się fajnym urozmaiceniem w monotonii posiłków na dłuższych wyjazdach jako jedyna dostępna (w tej ofercie) opcja z ziemniakami, ale nigdy (a próbowaliśmy 3 razy) nie udało nam się uzyskać zadawalającego efektu : albo wołowina była zbyt papierowa albo puree wodniste.
- makaron z sosem serowym : całość sprawia wrażenie tłustej, mdłej potrawki – dla amatorów
Nie mieliśmy okazji spróbować
- cassoulet fasolowy – nie było wcześniej w ofercie 🙂
Podsumowując, dania z liofilizatów to świetny wybór: mamy różnorodne smaki, przyzwoite porcje w lekkim opakowaniu i błyskawiczny, niewymagający proces przygotowania. Mając niecały litr wody i maszynkę w ciągu kwadransa możemy cieszyć się fajnym, pełnowartościowym jedzonkiem kontemplując wokół panoramę gór. I co ważne, przygotowanie takiego posiłku generuje minimalną ilość odpadów – to opakowanie liofa i torebeczka utleniacza.
Zestawienie ułatwiające szybki wybór dań ze względu na preferencje i alergeny
Danie (kalorie i waga podane dla dużej porcji) | Wege | Wegańskie | Bez glutenu | Bez laktozy | Alergeny | Smak (wg autora) |
---|---|---|---|---|---|---|
warzywa chipotle chilli z ryżem 1003 kcal | TAK | NIE | NIE | NIE? | gorzka czekolada | ostry |
fajita z kurczakiem i ryżem 1005 kcal 213g | NIE | NIE | TAK | TAK | NIE | lekko pikantny |
kurczak smażony z ryżem 1006 kcal, 202g | NIE | NIE | NIE | TAK | pszenica, soja, jaja | raczej łagodny |
tikka kurczak z ryżem 1003 kcal, 190g | NIE | NIE | TAK | NIE | mleko | ostry |
spaghetti bolognese 1003 kcal, 217g | NIE | NIE | NIE | TAK | pszenica | lekko pikantny |
łosoś z makaronem i brokułem 1004 kcal, 193g | TAK | NIE | NIE | NIE | mleko, pszenica | łagodny |
makaron z sosem arabiatta 1000 kcal 260g | TAK | TAK | NIE | TAK | pszenica | ostry |
gulasz wołowy z ziemniakami 1005 kcal, 190g | NIE | NIE | TAK | TAK | NIE | łagodny |
makaron z sosem serowym 1007 kcal, 197g | TAK | NIE | NIE | NIE | mleko, pszenica | łagodny |
cassoulet fasolowy 1001 kcal, 170g | TAK | TAK | TAK | TAK | NIE | łagodny |